18 Ιουν 2021

ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

Οι κακοήθεις νάρκισσοι είναι οι πιο επικίνδυνοι και αυτοί που μπορούν να βλάψουν περισσότερο από όλους. Είναι τα άτομα που δεν έχουν ενσυναίσθηση  και μπορούν να διαπράξουν εγκλήματα (βίαια, σεξουαλικά εγκλήματα αλλά και όλων των ειδών) χωρίς να έχουν τύψεις. Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ κάθε τύπου ναρκισσιστικής διαταραχής και του κακοήθους νάρκισσου. Ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι ένας συνδυασμός τριών διαταραχών προσωπικότητας. Ναρκισσιστικής διαταραχής, παρανοϊκής διαταραχής και αντικοινωνικής διαταραχής ή κοινωνιοπάθειας.

Οι κακοήθεις νάρκισσοι είναι αυτοί που το μόνο που σκέφτονται είναι ο εαυτός τους. Αυτοί που πιστεύουν πως τους ανήκουν δικαιωματικά πράγματα, έχουν αίσθηση μεγαλείου, πιστεύουν πως αξίζουν την προσοχή των άλλων ανθρώπων, του κόσμου, της κοινωνίας ολόκληρης σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να το διασφαλίσουν.
Είναι επίσης παρανοϊκοί. Είναι τόσο καχύποπτοι που νομίζουν πως οι άλλοι πρόκειται να τους βλάψουν, πως θέλουν να τους πάρουν την εξουσία και την ισχύ, να τους πάρουν αυτό που τόσο πολύ αξίζουν. Είναι αντικοινωνικοί ή κοινωνιοπαθείς με ελάχιστες ή καθόλου τύψεις απέναντι στους ανθρώπους που βλάπτουν, διότι αξίζουν αυτό που χρειάζονται ή αυτό που πρόκειται να πάρουν θεωρούν πως το δικαιούνται ή ακόμα πως οι άνθρωποι τους ανήκουν.

Το είδος του κακοήθους νάρκισσου είναι το είδος που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο από όλα, διότι μπορούν, αντίθετα με τους κοινωνιοπαθείς, να φαίνονται φυσιολογικοί σε μία σχέση. Αυτό που διαφοροποιεί τους κακοήθεις νάρκισσους από αυτούς που έχουν αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας ή από κάποιους που έχουν κοινωνιοπάθεια, είναι πως ο κακοήθης νάρκισσος έχει ενσυναίσθηση μόνο γι' αυτούς που θεωρεί πως του ανήκουν και μπορεί να βρεθεί σε μία σχέση.

Οι νάρκισσοι των υπόλοιπων κατηγοριών με διαταραχή προσωπικότητας είναι πολύ ευδιάκριτοι αν τους ψάξεις, είναι οι εγωκεντρικοί, οι ξιπασμένοι, αυτοί που καυχιούνται συνεχώς, αυτοί που προβάλλουν ένα μεγαλείο, που δικαιούνται τα πάντα, αυτοί που μιλούν συνεχώς, αυτοί που τσακώνονται συνεχώς. Είναι αυτοί που προσποιούνται πως είναι φυσιολογικοί για να κερδίσουν ισχύ, και προβάλλουν τον εαυτό τους ως κάποιον που αγαπά και είναι δοτικός, μία ψευδή αλτρουιστική πλευρά.

Ο κακοήθης νάρκισσος είναι αυτός που θα σε εξαπατήσει. Αντίθετα με τον κοινωνιοπαθή  έχει ανάγκη την σχέση μαζί σου, να τον/την αγαπάς, θυμώνει όταν δεν το κάνεις, θέλει αληθινά να συνδεθεί μαζί σου και εντελώς ξαφνικά, μόλις βρεθείς μέσα στην σχέση και συνδεθείς μαζί του, θα διαπιστώσεις πως αυτό το άτομο είναι παρανοϊκό, υποπτεύεται πως οι άνθρωποι κυκλοφορούν για να του κάνουν κακό, θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την σχέση μαζί σου, θα σου πει να μην πιστεύεις την μητέρα σου, ούτε τους καλύτερούς σου φίλους, διότι στο μυαλό τους, οι άνθρωποι προσπαθούν να σας χωρίσουν και να τελειώσουν την σχέση σας. Η κοινωνιοπαθητική και η ψυχοπαθητική του πλευρά θα βγουν προς τα έξω. Θα κάνει διάφορα πράγματα στους άλλους για να διατηρήσει την ισχύ του πάνω σου. Θα τους στείλει γράμματα, θα τους πάρει τηλέφωνο, θα προσποιηθεί  και θα χειραγωγήσει τους φίλους σου, την οικογένειά σου έτσι ώστε να κάνουν αρνητικές σκέψεις για σένα, και να θυμώσουν μαζί σου. Ο κακοήθης νάρκισσος πρέπει να σε φοβίζει γιατί δεν θα σταματήσει πουθενά για να διατηρήσει αυτό που είναι απαραίτητο γι' αυτόν κι αυτό που του είναι αναγκαίο είναι η ναρκισσιστική του ανάγκη μέσα από την επιβεβαίωση, την διαβεβαίωση, την σπουδαιότητα και τα χρήματα. 

Μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάγνωση σε ένα τέτοιο άτομο με ναρκισσιστική κακοήθεια, γιατί συχνά είναι δύσκολη η διαφοροδιάγνωση με κοινωνιοπάθεια ή αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Η διαφορά είναι πως οι κακοήθεις νάρκισσοι πραγματικά θέλουν να τους αγαπάς, πραγματικά θέλουν μία σχέση, αλλά αν με οποιονδήποτε τρόπο μπεις εμπόδιο στον δρόμο τους, αν τυχόν τους εκνευρίσεις θα σε πληγώσουν, θα σου κάνουν κακό. 


Ειρήνη Κανηρά
Κλινική Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: