4 Μαΐ 2019

ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΗΜΑΤΑ




Ο τίτλος του άρθρου αποτελούσε τη μόνιμη δικαιολογία μου, πολύ πριν ξεκινήσω την προσωπική μου ψυχοθεραπεία και αργότερα, μπω στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Ενδόμυχα, γνώριζα πως έπρεπε να κάνω κάτι με τα αδιέξοδα της ζωής μου, αλλά φοβόμουν. Το οικονομικό ζήτημα, ήταν το τέλειο άλλοθι που το  ανακαλούσα σε κάθε ευκαιρία, για να δικαιολογηθώ στους άλλους και κυρίως στον εαυτό μου: «ξέρετε θέλω, αλλά… δε μπορώ». Η ερμηνεία αυτής της φράσης είναι: «θέλω αλλά φοβάμαι, τρέμω το άγνωστο, μια δυσάρεστη αποκάλυψη ή επαλήθευση, την αλλαγή που μπορεί να μεταβάλει τελείως τη ρουτίνα της ζωής μου,.»



Δυστυχώς ή ευτυχώς, μια συστηματική ψυχοθεραπεία, αποκαλύπτει αργά ή γρήγορα αυτό που πραγματικά είναι και επιθυμεί ο καθένας. Το θετικό είναι, πως στη θεραπεία μπορεί κανείς να επιλέξει αν θα αποδεχτεί τον πραγματικό εαυτό του και στη συνέχεια καταφέρει να τον αγαπήσει, χωρίς όρους. Όπως ακριβώς έπρεπε να γίνει με τους γονείς του και μάλλον δεν έγινε. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν το «μονοπάτι» αρχίζει να γίνεται ανηφορικό. Μπορεί κάποιος να μην αντέξει και να τα παρατήσει, βρίσκοντας ένα πρόσχημα για να εγκαταλείψει τη θεραπεία ή να τη σαμποτάρει. Είναι, ωστόσο, πολύ ανθρώπινο…

Στην κρίσιμη καμπή, όπου ο φόβος γίνεται τρομακτικός ή ο ψυχικός πόνος αβάσταχτος, παρεμβαίνει η προσωπικότητα του θεραπευτή. Αυτός είναι που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να κρατήσει ή να αφυπνίσει κάποιον στη θεραπεία. Θεμελιώδες στοιχείο της ψυχοθεραπείας που έχει να κάνει με το επίπεδο επάρκειας του θεραπευτή.

Κλείνω με τούτο, σε αντίθεση με όλα όσα ίσως ακούμε, τολμώ να γράψω πως η ψυχοθεραπεία δε μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους. Οι παράγοντες είναι ποικίλοι. Όπως προανέφερα, η επάρκεια του θεραπευτή και η προσωπικότητα του θεραπευόμενου είναι οι βασικοί, ακολουθούν οι συνθήκες και ίσως ο κατάλληλος χρονισμός. Για όσους, όμως, καταφέρουν να φτάσουν ως στο τέλος του ψυχοθεραπευτικού ταξιδιού, η απελευθέρωση από τον ψυχικό πόνο είναι λυτρωτική και το βιοτικό επίπεδο ζωής, καλύτερο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ενθαρρύνουμε πάντα τους ανθρώπους να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία.

Σοφία Ξυγαλά
(Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: