Βιογραφικό

H Σοφία Ξυγαλά γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από πολύ νωρίς εκδήλωσε ένα έντονο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και ασχολήθηκε επί σειρά ετών με τον πρωταθλητισμό σε έναν διττό ρόλο, αυτό της αθλήτριας και αργότερα της προπονήτριας.  

Σπούδασε και αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευτικός και προπονήτρια σε παιδιά.

Το 2012, έλαβε Πιστοποίηση στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2013 αποφοίτησε από το Mediterranean College, αποκτώντας το High National Diploma στη Συμβουλευτική και Ψυχολογία (Εdexcel International, UK) του Πανεπιστημίου Derby της Αγγλίας, κάνοντας πρακτική άσκηση σε Σχολές Γονέων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.
 
Παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γονείς, αθλητές, προπονητές και εκπαιδευτικούς, οργανώνει και διευθύνει Σχολές Γονέων καθώς και διαλέξεις/σεμινάρια. Παράλληλα, συνεργάζεται με Αθλητικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί σε τακτική βάση σε περιοδικά και διαδικτυακές πύλες.